Τρίτη, Μαρτίου 08, 2005

Νίκολας Νεγκροπόντε έφα

…να δώσουμε σε κάθε παιδί έναν φορητό υπολογιστή


H πρόσβαση στο Διαδίκτυο ανθρώπων από τις πιο φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου εμποδιζόταν ως σήμερα από το υψηλό κόστος και τη μικρή διαθεσιμότητα υπολογιστών. Ωστόσο η ήδη ραγδαία μείωση του κόστους των τηλεπικοινωνιών και η εξάπλωσή τους θα επιταχυνθεί και άλλο, μέσω της δημιουργικής αξιοποίησης του αδιάθετου φάσματος συχνοτήτων (για παράδειγμα, της ασύρματης διαδικτύωσης υπολογιστή με υπολογιστή - WiFi). Έτσι, το μόνο που χρειάζεται πια ο κόσμος μας είναι να δώσουμε σε κάθε παιδί έναν φορητό υπολογιστή, κατεβάζοντας το κόστος του στα 100 δολάρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτός ο στόχος είναι που απορροφά τη δραστηριότητά μου. Οσο για το "φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης"... με έναν τέτοιο βαθμό πρόσβασης τα παιδιά δεν θα το αντιλαμβάνονται ως φαινόμενο περισσότερο απ' ό,τι τον αέρα - γιατί, όπως και το οξυγόνο του αέρα, δεν μας απασχολεί παρά μόνον όταν μας λείπει.

Υπάρχουν τρεις αποφάσεις-"κλειδιά" που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα πράγματα για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια:
1) Κάθε πανεπιστήμιο να έχει ξένους φοιτητές κατά 25%.
2) Ολα τα πανεπιστήμια να μετατραπούν σε πανεπιστήμια έρευνας.
3) H εισαγωγή στα πανεπιστήμια να γίνεται όχι μέσω εξετάσεων αλλά μέσω συνεντεύξεων.
Οι βιομηχανίες αποδεικνύονται εξαίρετοι χορηγοί της πανεπιστημιακής έρευνας, καθόσον το τελευταίο που θέλουν οι επιχειρήσεις είναι να κάνουν οι ακαδημαϊκοί καλύτερα αυτό που μπορούν να κάνουν εκείνες. Για να το κατανοήσετε, σκεφθείτε την περίπτωση της Motorola (σ.σ.: ο N. Νεγκρεπόντε είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της). To 2003 η επιχείρηση αυτή ξόδεψε 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια για έρευνα, δηλαδή περίπου 2,5 φορές τον συνολικό προϋπολογισμό του MIT. Οταν η Motorola χρηματοδοτεί το MIT, το κάνει γιατί περιμένει από μας να κάνουμε "τρέλες", να ψάξουμε τα πιο παλαβά πράγματα, να ακολουθήσουμε τις πιο απρόσμενες οπτικές γωνίες. Μας ζητούν να είμαστε διαφορετικοί - όχι σαν αυτούς. Αυτή η πολιτική σπρώχνει την καινοτομία στα άκρα και εναρμονίζεται απόλυτα με τους σκοπούς της προωθημένης μάθησης και σπουδής.

…θα επικρατήσουν

Τα "ανοιχτά συστήματα" αντλούν δυνάμεις και τροφοδοτούνται με καινοτομία από το σύνολο του κόσμου. Οσο μεγάλη ή καλή και να είναι η Microsoft σε αυτά που παράγει, δεν είναι όλος ο κόσμος. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι συχνά βλέπουν τα ανοιχτά συστήματα ως αντίδοτο στην κυριαρχία της Microsoft. Αυτός όμως είναι λανθασμένος τρόπος σκέψης. Τα συστήματα που αναπτύσσονται συνεργατικά και χωρίς πνευματικά δικαιώματα είναι ένα μέσο για να αξιοποιηθούν η φαντασία και η δημιουργικότητα του μεγαλύτερου εφικτού αριθμού ανθρώπων. Μακροπρόθεσμα, τα "ανοιχτά συστήματα" θα επικρατήσουν.

Φορητός με 100 δολάρια

Τον Ιούλιο του 2004 παρουσιάστηκε το πρότυπο (prototype) ενός φορητού υπολογιστή που θα κοστίζει 100 δολάρια ΗΠΑ από το MIT Media Lab. Με μοχλό το φθηνό υλικό (ο Νεγκροπόντε το αποκαλεί open source hardware) και στήριγμα το φθηνό λογισμικό (open source software) θα γίνει πραγματικότητα η μείωση του ψηφιακού χάσματος, ειδικά στις φτωχές περιοχές του πλανήτη.
«Καταφέραμε να μειώσουμε το κόστος της οθόνης του φορητού (σημειωτέον ότι ήταν το υψηλότερο) στα 30,00$ και να κάνουμε το όνειρο του φθηνού laptop πραγματικότητα.
<

3 σχόλια:

amarkos είπε...

Παλιότερα είχα διαβάσει κάπου για την προσπάθεια αυτή. Αναρωτιέμαι όμως μήπως πρέπει πρώτα να φροντίσουμε -εμείς του αναπτυγμένου κόσμου- για την κάλυψη των αναγκών τους σε φάρμακα, περίθαλψη, φαγητό και μετά τους δίνουμε και φορητούς.

ANemos είπε...

Θα πω το απίστευτα τετριμμένο: «μη δίνει ψάρια στον φτωχό, θα χορτάσει μια φορά. Μάθε τον να ψαρεύει για να τρώει πάντα!»

Sakis Rizos είπε...

@ mark:

Έχεις δίκιο. Ο καθένας με τον πόνο του (i.e. pet project)...